Balik Kampung..ertinya bagi ku….

Assalamualaikum w.b.t..
kehadapan sahabat2 sekalian…

Entry kali nie tentang balik kampung…wah3..bila time balik kampung ja suma tersenyum.. maklum la rindu..Mak,ayah,adik2…kampung halaman…tapi apa erti sebenarnya balik kampung… bagaimana nk isi masa yang bnyak terluang ketika berada di kampung???

(gambar di atas tempat naim selalu lepaks..he2.. Marina Bay..)

Kalau dulu,masa naim suka2..tak memikirkan banyak benda..bila balik kampung ja..suka gi lepak sana..lepak sini… men game..boleh dikatakan banyak la membuang masa yang terluang..bukan membuka pekung di dada…namun sebagai wacana perkongsian.. dan mula terfikir.. “kalau hidup aku di sia-siakan sebegini..apa faedahnya..bukankah nnti aku akan ditanya apa yang aku perbuat di masa-masa aku di dunia fana nie..” (a single Consciousness that spawn my entire life..)

Itu yang naim terfikir…

Dan sekarang nie nak balik kampung….tapi tiket tak beli lagi…sebab naim rasa mcm something missing..rasa mcm ada sesuatu lagi yang perlu dibuat…itulah dia persediaan….

Dalam masa berada dikampung,terasa nk berbakti kepada kampung naim…dulu pernah beberapa kali bebudak dtg kat umah…dalam waktu cuti…secara kebetulan,budak2 kampung nk exam..datang la umah naim nk tanya2..then lepas tue heboh satu kampung,kata naim bukak tuisyen,padahal nk mengisi masa lapang cuti ja…dan tak rancang pun..hmmm..

so skang nie naim berura-ura nk menjelajah setiap rumah kat kampung naim..terasa nk menyumbang sedikit ilmu yang ada pada naim yg dah mmg pun sikit nie,apa yang naim fikir sekurang-kurangnya ada sesuatu yang naim mampu lakukan untuk kampung….dulu masa naim nk masuk Universiti,org kampung ramai yg bagi sokongan,dan skang naim nk membalas budi baik mereka..insyaAllah…semoga Allah bagi kekuatan dan tidak jemu dalam perjalanan nie…

dalam mencari erti..naim tersepak pengertian… payah..tapi ironinya,itu yang manis…

P/S: Ingin menyumbang kepada agama,bangsa dan negara……..🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: