Panas badan selepas makan durian..??

Assalamualaikum wbt….

Entry kali nie naim nak share tips makan durian…untuk mengelakkan rasa panas badan…hehe.. sebelum itu dengarkan kisah nie dulu…(:)

Semalam yang hangat bersama pulut durian… masyuk jer makan durian tu… dengan pulut2nya walaupun tanpa santan oleh kerana santannya telah pun kurang lazat,dek kerana mungkin dah lama dan agak berbau…

Terima kasih di ucapkan kepada Anna dan tidak dilupakan sahabatnya  Munajat zinnirah. dah lama teringin nak makan durian nih… Alhamdulillah dapat jugak makan malam semalam..

Bila dah kenyang perut… muka pun puas jer… selang setengah jam kemudian,tiba-tiba jah badan terasa panas…Hah sudah!!!!

Mula la terasa nk demam la…mata panas la.. almaklum lama tak makan durian,simptom2 nya pun dah lupa..

jadi oleh kerana itu semalam pun naim tido terbeliak mata….(@@)..eh tak da la gurau jer..semalam tido terjaga,tidur terjaga,tidur terjaga,terjaga tertidur….maK OII..

So kat cni naim ada dua tips nak share…satu tradisional punya…dan satu lagi moden punya..

Cara Traditional:- Sesudah abes korang belasah sebanyak manapun bijiks durian itu, ambil sedikit air..masukkan kedalam kulit bekas isi durian tu,then minum airnya..Then lepas tu rajin2 la buang kulit durian tu,jangan biar sepah plak,kang orang tanya,ada lagi tak durian…kempunan lak nnti kalo korang jwb “ada..nuh kat pasar malam…”

Cara moden :- cara nie paling senang dan siap tersedia jnji jgn berkira keluarkan sedikit duit.. penah dengar air cap kaki 6..eh..cap kaki 3.. gi beli sedozen kat kedai..lepas makan langgah air tu mcm dalam iklan… chantek…!!

P/S : untuk petua traditional tu kredit kepada sahabat saya Sirah Nasriah..

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: