Hidayah…

Bismillahhirahmanirrahim..

Assalamualaikum…WBT.

Terasa kagum, kenapa..?? Tepat dengan tajuk entry kali ini.. Hidayah.. Hidayah..???!! nama orang ker..??

Naim nak cerita tentang 2 perkara berbeza tetapi serupa dalam satu cerita..

Alhamdulillah, syukur pada ilahi, hidayah masih lagi dikurniakan pada kita hari ini… Hidayah bagi naim umpama tangan seorang ibu yang memegang anak kecilnya ketika melintas jalan.. cuba apabila tangan itu dilepaskan, cepat2 saja anak kecil itu berlari ke tengah jalan… nauzubillah..

begitulah Hidayah.. atau maknanya, Hidayah itu sebagai petunjuk dari Allah kepada hambanya..

Masuk bab cerita, seminggu lepas naim menerima satu mesej dari seorang sahabat, Hidayah namanya..(mmg nama sebenar), bertanyakan tentang ada tak dalam kalangan sahabat2 naim perempuan yang boleh mengajar Al-quran, pembacaan tajwid yang betul.. Hidayah adalah sahabat naim di tempat mengajar.

terasa kagum dan terkesima, Ya Allah Ini insan terpilih.. sedangkan Naim sendiri pun rasa masih belum sempurna bacaan al-quran tapi tak terasa mahu berguru. Tersedar dari lamunan. masih bnyak yang perlu dibaiki.

Kena dengan nama orangnya.. Alhamdulillah.. Hidayah milik Allah..

Jadi lantas naim cadangkan untuk menyertai usrah hulu langat di bawah Ikram, sebab di sana ada pelbagai program yang dapat membantu membina Insan,termasuklah pembacaan Al-quran..

terasa jari jemari ini ingin menulis, kerana baru sebentar tadi Hidayah yang diceritakan tadi memberitahu, sudah bersama usrah semalam. Alhamdulillah… dan sekarang hanya perlu istiqamah(pesanan untuk diri sendiri juga). InsyaAllah.. kesusahan jalan menuntut ilmu itu Allah balas dengan dipermudahkan jalannya ke syurga..

Semoga kita sama-sama check balik Bacaan Al-quran kita. Ingat ya setiap ayat dalam A-Quran itu kalau tidak kena makrajnya bila dibaca lain maknanya. semoga dipermudahkan oleh Allah…. Amin, InsyaAllah..

P/s: Hidayah hanya seorang sahabat….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: