~Komputer~

Assalamualaikum buat sahabat2 sekalian…

Sudah tiba masanya untuk naim establish kan satu lagi page baru nie.. iaitu tentang komputer…

InsyaAllah… Lepas nie naim akan berkongsi dengan kawan2 tips dan trick (tutorial) tentang komputer… Permasalahan dan penyelesaiannya…. Doakan naim terus istiqamah untuk berkongsi yer kawan2….  Hehehehe….

Cara Nak Block Laman Web LUCAH…. (jangan Nakal2)

Kalau nak block website lucah ..saya sarankan guna OpenDNS..ianya percuma & OpenDNS sentiasa update senarai website2 lucah di databasenye..

1 . Mula², kita kena setkan OpenDNS di dalam modem/router kita.

– Buka IP config modem & login, biasanya 192.168.1.1
– Setiap modem berlainan jenama adalah berbeza interface config nya, tp biasanya, tempat nak tukar DNS tu dia akan tulis DNS.

Saya tunjuk contoh modem Aztech DSL-1015EN(L)

mZya7J3

Lepas jumpa bahagian nak masukkan DNS, sila masukkan kedua² DNS ni :


Primary : 208.67.222.123
Secondary : 208.67.220.123

Selepas itu, klik save & restart/reboot modem anda, penting!

2 – Lepas tu, bukak link ni : https://store.opendns.com/familyshield/welcome/ untuk test samada Modem kita dah pakai DNS yg kita dah set td. kalau menjadi, ia akan cakap mcam ni : 

ZWVY4bw

Kalau tak keluar macam ni, maybe korang ada silap setting DNS td / tidak restart modem.

So dah siap….


Jadi, dah boleh mula test menjadi ke tak cara kita ni….

Cara nak test banyak mane web lucah dia dapat block, ikut cara ni :

– Bukak http://www.google.com.my
– cuba taip apa2 keyword lucah seperti (porn atau sex ) (jangan Harap dapat plak)..

lepas tu, bila senarai web lucah di google dah keluar semua tu, try la klik satu2 setiap web… kalau OpenDNS td berkesan, mesej ni yg korang akan dapat,,

mWZ0JRy

Lepas tu….cuba la test bukak web lucah guna wireless pulak…

Jadi, lepas ni dapatlah korang kawal pengunaan internet di rumah korang, nak elak anak2 atau family korang layan web blue… Selamat…. Harap dapat membantu sahabat semua…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: